Afvallen en volhouden. Hoe doe je dat?

De eerste maand van het jaar zit er weer op! De dagen worden alweer wat langer, de eerste sneeuwklokjes staan al te bloeien in mijn tuin. Januari de maand van de goede voornemens is voorbij.  Had jij je voorgenomen om in het nieuwe jaar af te vallen? En..lukt het jou om de goede voornemens vast te houden? Of ervaar je toch wat frustratie, is de motivatie wat minder geworden of heb je de bekende ‘knop’ nog niet om kunnen zetten? 

Deze blog is voor iedereen die wel wat hulp kan gebruiken. Wil je afvallen maar heb je moeite om die verandering vol te houden? Het gaat over het plannen van je maaltijden. Het klinkt misschien wat saai,  maar het levert je veel op. Kies je voor minder, slanker, gezonder of fitter leven? Lees dan snel verder want het is gemakkelijk en iedereen kan het!

De tip voor een gezond gewicht

De tip gaat over plannen van het weekmenu om zo jezelf  te verleiden tot een gezondere keuze zonder dat het moeite kost. En het bespaart tijd. Let op het gaat niet om de gouden truc waarmee je korte tijd veel gewicht kan verliezen en nog voor de lente je summer body kan showen. Nee dat niet.
Het gaat over het loslaten van wat je gewend bent en in kleine stapjes op een simpele, gezonde maar effectieve manier af te vallen. Zonder frustratie en demotiverende resultaten.

Een positieve verandering in je voedingsgewoontes kan gemakkelijk en geeft plezier als je de juiste aanpak kiest. 

En omdat dit niet te ingrijpend is zal je zien dat het lukt en gemotiveerd blijft om door te gaan.

Hieronder leg ik uit waarom ik mijn cliënten adviseer om voor meerdere dagen een weekmenu te bedenken en met een boodschappenlijstje naar de winkel te gaan. Hoe saai of gestructureerd dat mag klinken, het helpt je als je vitaler en gezonder door het leven wilt gaan en je ervan bewust bent dat het nu echt anders moet.

Kleine veranderingen met grote impact

Na een drukke dag heb je geen zin meer om nog boodschappen te doen en in de keuken te staan. En omdat je denkt dat je het wel verdiend hebt, kies je voor een pizza of een andere diepvries- of afhaalmaaltijd. Maar als je er bij stil staat en over nadenkt…wat verdien je eigenlijk na een dag hard werken? Geen weegschaal die je vertelt dat het nu toch echt anders moet. En het geeft ook geen tevreden gevoel omdat je eigenlijk wat anders had voorgenomen. Je kiest in feite voor een korte termijn oplossing die niet helpt op de lange termijn.

De beste tip om af te vallen is…

…te gaan plannen. Plannen van je dagmenu en het maken van boodschappenlijstjes. Dé manier om te voorkomen dat je kiest voor gemaksvoedsel. Deze producten zijn veelal vet, met veel suiker en ongezonde vetten. Fabrikanten weten de meeste consumenten daarmee te verleiden. Helaas hoe goed het ook smaakt, het levert je alleen extra calorieën en je eet er vaak net iets te veel van. Herken je dat?

Alle dagen plannen wat je gaat eten is de manier om te voorkomen dat je een ongezonde keuze maakt. Noem het een “als-dan-plan”. Je bent voorbereid op de keuzes die je moet gaan maken. Je denkt bijvoorbeeld na over de momenten waarop je vaak hongerig bent. De klassieke 16.00 uur dip bijvoorbeeld. En de dagen dat je weinig tijd zal hebben om te koken kun je ook in de voorbereiding meenemen.

Dit is de eerste stap in het bereiken van je doel!

Een kleine maar essentiële. En zeg nu zelf moeilijk is het niet. Plan wekelijks een half uur en je bent de rest van de week klaar!

Overstappen op een gezond dagmenu als eerste stap naar een gezond gewicht

Even op een rijtje wat ik bedoel

  1. Plan wekelijks een moment waarin je, al of niet met je gezin, bedenkt wat je die week gaat eten voor de avondmaaltijd. Zet een herinnering in je agenda om niet te vergeten.
  2. Maak een boodschappenlijst en koop alleen dat wat daar op staat. Ga niet met een lege maag boodschappen doen.
  3. Bij die voorbereiding hoort ook boodschappen voor de gezonde tussendoortjes, je ontbijt en de lunch.
  4. Inventariseer voordat je boodschappenlijst maakt “Wat heb je nog in huis”? Heb je restjes in de vriezer die op moeten?
  5. Geen inspiratie? Zorg dat je een voorraadje recepten hebt met makkelijke en lekkere maaltijden. Sla die op je telefoon op, of print ze uit. Je kunt dan altijd terugvallen op je favoriete recepten.
  6. Struin internet af (of bel mij voor advies) naar welke producten die jij lekker vindt en passen in een gezond voedingspatroon. Er is zoveel meer lekkers te koop dan de kant-en-klare producten.
  7. Een week vooruitplannen helpt ook bij voldoende variatie in je dagmenu’s. Houd rekening met afwisseling in groenten, minimaal 1 keer per week vette vis, 2 keer per week peulvruchten, afwisseling in aardappelen, pasta en rijst. Als je wilt afvallen koop dan geen kant-en-klare maaltijden, potjes of sausjes. Hier zit vaak veel suiker en vet in verwerkt.
  8. Probeer elke week 1 keer een nieuw recept uit. Verzamel een basis van 25 “lukt altijd” recepten die iedereen in je gezin lekker vindt. Handig voor in een drukke week.
  9. Bewaar je boodschappenlijstjes met je weekmenu’s. Die kunnen als inspiratie dienen voor de volgende keer.
  10. Foutje gemaakt? Niet erg! Leer ervan.

Dit is je eerste stap richting de positieve draai in je leven. Lukt het niet? Maak deze stap gewoon wat kleiner. Hak de 10 punten in stukjes en start met wat voor jou als haalbaar aanvoelt. Al is het alleen ervoor zorgen dat altijd de fruitmand is gevuld zodat een gezond tussendoortje op tafel staat en beschikbaar is.
Het vormen van kleine positieve gewoontes, is de weg naar grotere veranderingen.

Kleine stapjes vormen samen de weg naar de grotere positieve draai in je leven

en bedenk je hoeft het niet alleen te doen laat mij je vertellen hoe.